Alzheimer

1907’de Alois Alzheimer tarafından nispeten hızlı bir şekilde bozulan bir hafıza ile başvuran 51 yaşındaki bir kadın vakasını tanımlanması ile hayatımıza girdi. Yaşlılarda demansın en yaygın nedeni olan ve hastanın bilişsel işlevini yavaş yavaş çalan ve sonunda ölüme neden olan ilerleyici bir nörodejeneratif bozukluktur. Yapılan çalışmalara göre; 65 yaşın üzerinde 10 kişiden birinde, 85 yaşın üzerinde iki kişiden birinde görülür.

Alzheimer hastalığında (AH) unutkanlık en sık karşılaştığımız belirtidir. Beraberinde yavaş ilerleyen bilişsel ve işlevsel eksikliklerin yanı sıra davranış değişiklikleri de gerçekleşir.  Beyinde amiloid ve tau isimli maddelerin birikimi ile ilişkili nörodejeneratif bir hastalıktır

Birinci derece akrabasında AH teşhisi konan bireylerin, olmayanlara göre hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Genetik yapı tek risk değildir; paylaşılan çevresel ve yaşam tarzı faktörleri de muhtemelen bir rol oynamaktadır.

Günümüzdeki AH tedavisi hastalığın belirtilerini geri döndürememektedir. Ancak erken başlayan ve düzenli kullanılan tedavi ile hastalığın ilerlemesi durdurulur, yeti yitimi en az düzeyde kalır. Bu da bu kadar beyin yıkımı ile giden bir hastalık için olabilecek en iyi tedavi şeklidir. Kendinizde veya yakınlarınızda Alzheimer Hastalığı olabileceği ihtimalini düşünüyorsanız geç kalmadan bir uzmandan yardım alın.

Gönder
Merhaba Randevu Almak İstiyorum.
Merhaba Randevu Almak İstiyorum.